Hubble – Cele mai impresionante fotografii cosmice


Cu douazeci de ani in urma, pe data de 24 aprilie, intr-o sambata, naveta spatiala Discovery, NASA, era lansata din Florida spre orbita Pamantului. Transporta la bord ceea ce avea sa devina poate cel mai emblematic instrument astronomic din toate timpurile: Telescopul Spatial Hubble. “Viata” telescopului nu avea sa fie una usoara – numeroase defectiuni au inghitit miliarde de dolari si misiuni primejdioase pentru reparatii. Cu toate acestea, astazi, astronomii de la NASA spun ca Hubble a depasit absolut toate asteptarile, in timpul celor doua decade de cand se afla in spatiu. Ca un omagiu adus cu ocazia aniversarii sale, iata o trecere in revista a celor mai spectaculoase si importante imagini realizate de telescop.
Nebuloasa Vulturului – Clinica Stelara

Nebuloasa Vulturului

Uriasul nor de praf stelar se intinde pe suprafata a patru ani-lumina de spatiu cosmic, o distanta aproximativ echivalenta cu cea de la Soare pana la cea mai apropiata stea, Proxima Centauri. Spre deosebire de cantitatea uriasa de spatiu gol care exista intre aceste doua corpuri ceresti, imaginea de fata prezinta o multitudine de stele aflate in formare, inglobate in Nebunoasa Vulturului. Fiecare obiect stelar tanar este un nor condensat de gaz si praf, care aduna suficienta masa incat sa initializeze o scanteie nucleara si sa devina o stea. Peste sute de mii de ani de acum, toate stelele „embrionare” din aceasta fotografie vor elimina prin explozii praful in surplus din norul originar si vor straluci intr-un sclipitor cluster stelar.
Nebuloasa Furnal (NGC 2264) – Aburul de gaz
nebuloasa furnal

Materia evaporanda din aceasta imagine este eliminata prin radiatie ultravioleta extrem de intensa, provenita de la un sistem solar cvadruplu, cunoscut sub denumirea de Monocerotis S. Cele patru stele responsabile de fenomen nu au fost prinse in imagine, dar efectele lor sunt foarte vizibile. Gazul rosu emanat este hidrogen, materia prima din compozitia stelelor, iar punctele stralucitoare vizibile sunt creatii tinere, pline de energie. Dara de lumina alb-albastruie din partea superioara a norului este lumina stelara reflectata de praf.
Nebuloasa Ochi de Pisica – Convulsii stelare letale
nebuloasa ochi de pisica

Asa cum Europa, Batranul Continent, si-a inceput escaladarea afara din Era Intunecata catre Epoca Iluminismului, care a nascut Revolutia Stiintifica, la fel si aceasta stea a inceput sa moara. Initial, floarea de gaz vizibila in imagine se afla in interiorul stelei, ajutand-o sa lumineze – poate chiar sa ofere lumina zilei pentru unele planete din apropiere. Apoi, rezerva de hidrogen s-a consumat si steaua a inceput sa moara. Cu aproximativ 1.000 de ani in urma, astrula devenit atat de instabil incat si-a eliberat „maruntaiele” in spatiu, dezvaluind micul punct alb de lumina din centrul fotografiei. Candva un furnal nuclear incendiar, astazi, desi inca fierbinte, aceasta stea s-a transformat intr-o pitica alba.
Nebuloasa Orion – Pestera gazului stralucitor
nebuloasa orion

Este vorba despre cea mai apropiata de Pamant regiune de formare stelara masiva. Poate fi observata chiar si cu ochiul liber; perla rozalie si difuza c are este a doua stea din Centura lui Orion. Privita prin Telescopul Spatial Hubble, bila isi dezvaluie impetuoasa forma asemanatoare cu cea a unei caverne plina de gaz si de stele tinere – 3.000 vizibile numai in aceasta imagine. Unele sunt giganti cu masa de zeci de ori mai mare decat cea a Soarelui. Ele si lumineaza gazul din jur, aprinzand „pestera” astfel incat sa faca vizibile si stelele mai mici, cam de marimea celei care ne intretine noua viata. Eventual, acest val de stele aflate in stadiu de dezvoltare, va transforma intreaga constelatie a lui Orion in stele.
Galaxia Sombrero – Aprinderea stelara
galaxia sombrero

Centrul Galactic – In interiorul vartejului
centrul galactic

Daca ochii nostri ar putea detecta radiatia infrarosie, atunci cand am privi spre centrul Caii Lactee ne-am uita spre ceva asemanator cu spectacolul furibund din imaginea alaturata. Undele de lumina comune nu pot penetra straturile groase de praf care ne separa ce vartejul central, dar lumina in infrarosu le traverseaza cu relativa usurinta. Evidentiind obiecte aflate la distanta mai mare de 26.000 de ani-lumina, aceasta imagine ilustreaza centrul aflat la o distanta de 300 de ani-lumina al galaxiei noastre. Vartejuri si bule de gaz apar si se misca printre miile de stele. Cele mai masive stele cunoscute din galaxie se afla chiar in aceasta regiune spatiala. Unele au o masa si de pana la 150 de ori mai mare decat cea a Soarelu.
Pilastrii nebuloasei Vulturului – Disparut, dar nu uitat
pilastrii nebuloasei vulturului

Inainte sa apara Hubble, stalpii sau crestele evidente din aceste imagini primeau o interpretare confuza din partea a nenumarati astronomi. Telesocul le-a identificat insa ca incubatoare pentru stelele nou-nascute, ascunse in pantece de praf cosmic. Stim acum ca o explozia unei stele s-ar putea sa le fi spulberat. Observarile in infrarosu au dezvaluit un nor de praf fierbinte cu urme de arsuri chiar in spatele stalpilor, indice al unei puternice unde de explozie stelara. In timpul necesar luminii prafului sa ajunga pe Pamant, unde de soc are sanse sa fi trecut prin si sa fi distrus pilastrii. Astronomii vor avea nevoie de rabdare pentru a testa aceasta ipoteza: lumina distrugerii nu va ajunge la noi, ca sa avem certitudinea ei pana in urmatorul mileniu.
Telescopul Spatial Hubble – Ochiul Pamantului
telescopul spatial hubble-ochiul pamantului

Telescopul Spatial Hubble a revolutionat astronomia si a capturat atentia publicului. In mai 2009, in parte datorita solicitari publicului, astronautii au vizitat telescopul pentru a cincinea si ultima oara inaintea „pensionarii” lui, pentru a-l restaura. Se spera ca batranul telescop a mai primit in urma acestei vizita aproximativ cinci ani de viata utila, dar este timp imprumutat. Atunci cand Hubble se va strica din nou, nu va mai exista salvare; misiunea sa glorioasa isi va cunoaste finalul. Atentia se va indrepta atunci spre succesorul sau, Telesocpul Spatial James Webb, programat pentru lansarea pe orbita in anul 2014, de pe aeroportul spatial european din Guiana Franceza.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s