Exista un blestem al presedintilor americani?

Credeti în blesteme? Invocarea verbala unei actiuni supranaturale negative asupra unei persoane sau a unui obiect este considerata un act de magie sau vrajitorie. În filosofia religiilor, se spune ca, printre altele, persoanele posedate au fost blestemate sau ca „soarta unei persoane a revenit la dispozitia alteia”, conform unor superstitii inexplicabile si unor credinte folclorice.

presedinti sua

Dar sa nu uitam ca în Biblie, în Vechiul Testament, exista doua teribile blesteme adresate de Dumnezeu. Mai întai este vorba de mania divina directionata catre pacatosii Adam si Eva: „Blestemat sa fie pamantul din pricina ta! Cu truda sa te hranesti din el… Caci pulbere esti si-n pulbere te vei întoarce… (Facerea, 3/17-19). Al doilea blestem major este adresat lui Cain, primul fiu al perechii primordiale: „…blestemat esti tu de pamantul care si-a deschis gura sa primeasca sangele fratelui tau (Abel-n.n.)… Pribeag si fugar vei fi pe pamant!” (Facerea, 4/ 9-12). Dar despre blesteme ca forma de exprimare a magiei negre (tip Voodoo sau a preotilor Santaria), despre blestemele faraonilor, ale templierilor, ale preotilor egipteni si chiar despre celebre obiecte blestemate vom vorbi într-un numar viitor. În textul de fata voi relata despre incredibilul „blestem al presedintilor americani” (daca se poate numi asa) sau „blestemul Tecumseh”, datand din anul 1813 si care s-a confirmat în numeroase cazuri.
Un lant de evenimente negative petrecute în viata unor presedinti americani îsi are originea (sau „punctul zero” al istoriei de la Casa Alba) odata cu mandatul de numai 30 de zile al presedintelui William Henry Harrison, ales în 1840. La originea incredibilului sir de decese prezidentiale se afla seful indienilor Shawnee, Tecumseh, mort în timpul „Razboiului contra indienilor” (1811-1813) în care s-a afirmat învingatorul W.H. Harrison, care ulterior a devenit presedinte. Unele surse spun ca fratele lui Tecumseh, profetul tribal Tenskwatawa, ar fi rostit blestemul cu un continut bizar: „Toti presedintii vor muri din 20 în 20 de ani, începand cu Harrison, în timpul mandatului lor!”. Înainte de a detalia profilul celor implicati în acest uluitor caz de „hula”, iata incredibile fapte istorice din viata unor presedinti americani (este mentionat la început anul alegerii lor):
1840 – William Henry Harrison moare de pneumonie în 1841
1860 – Abraham Lincoln moare asasinat în 1865, în timpul celui de-al doilea mandat
1880 – James Garfield moare asasinat în 1881
1900 – William McKinley este împuscat si moare în 1901, în timpul celui de-al doilea mandat
1920 – Warren G. Harding moare în urma unui infarct în 1923
1940 – Franklin D. Roosevelt moare de atac cerebral în 1945, în timpul celui de-al patrulea mandat
1960 – John F. Kennedy este asasinat în 1963
1980 – Ronald Reagan este victima unui atentat, în timpul primului sau mandat, dar el supravietuieste
(Un alt presedinte care a murit în timpul mandatului a fost Zachary Taylor, ales în 1848 si decedat în 1850 de holera, dar nu se încadreaza în termenii blestemului)
Observand aceasta lista, te îngrozeste precizia matematica a unor victime prezidentiale, atacate de ucigasi sau de boli fatale. Se pare ca blestemul Tecumseh s-a oprit dupa 140 de ani de „activitate”, pana la supravietuirea lui Ronald Reagan. Esecul acelui asasin pare sa fi rupt o inexplicabila si deplorabila „vraja negativa” – daca se poate vorbi despre asa ceva. Unii considera ca s-au produs coincidente în lant, dar exista o vorba a unui filosof care spune ca „doua coincidente sunt prea multe”. Or istoria Americii vorbeste despre sapte presedinti! Nu voi comenta în nici un mod aceasta teribila istorie.
Profetul din umbra
Fratele lui Tecumseh, Tenskwatawa (1775-1836) a fost lider religios al indienilor Shawnee, avand si porecla de „Facatorul de zgomot”. În tinerete si-a pierdut accidental un ochi (datorita unei sageti ratacite) si a devenit alcoolic. În 1805 are primele viziuni asupra relatiilor dintre albi si pieile rosii. El îsi învata oamenii ca „albii sunt copiii Marelui Sarpe”, adica simbolul raului pe Pamant si interzice triburilor sale sa se foloseasca de produse manufacturate de albi (alimente, haine, alcool). În 1808 îsi muta resedinta la Prophetstown (Orasul profetilor), pe malul raului Tippecanoe din statul Indiana. În cadrul „Razboiului indienilor” început în 1811, el este lasat la comanda trupelor, în timp ce Tecumseh pleaca dupa ajutoare. Armata condusa de William Henry Harrison profita de aceasta situatie si rade de pe pamant Prophetstown. Ulterior, in batalia de la Thames (1813), Tecumseh este ucis. Probabil ca de atunci dateaza blestemul sau din 1836, cand Tenskwatawa moare, îndurerat de esecul indienilor care nu s-au mai putut aduna într-o coalitie împotriva albilor.
Cel mai scurt mandat din istoria SUA
Ales în 1840, dupa esecul campaniei din 1836, presedintele Harrison isi intra în atributii la 4 martie 1841 (din partea „partidului Perucilor”, viitor „conservator”). Si atunci se petrece un fapt inimaginabil. Parca „Batu-l-ar toaca” l-a pus sa rosteasca un discurs inaugural de peste doua ore – cel mai lung din istoria presedintilor – si, atentie!, pe o ploaie deasa si un frig patrunzator. El a refuzat umbrela si s-a îmbolnavit de pneumonie. Peste 30 de zile, la 4 aprilie 1841, moare. A fost un alt record: cel mai scurt mandat. Cand nepotul sau, Benjamin Harrison devine presedinte (în 1889), tine pe ploaie un discurs tot de doua ore, dar de sub umbrela!

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s