Ne citesc mailurile, ne verifică activitatea pas cu pas… in curând ne vor citi gândurile. Big Brother nu e o poveste

Facebook a recunoscut că a urmărit paginile web pe care au intrat utilizatorii reţelei de socializare, chiar şi când aceştia nu erau logaţi, scrie Daily Mail. Site-ul a fost forţat să recunoască faptul că şi-a „urmărit în mod constant” cei peste 750 de milioane de utilizatori.
Reprezentanţii Facebook spun, însă, că uriaşa încălcare a intimităţii utilizatorilor s-a produs, pur şi simplu, din cauza unei „greşeli”. Astfel, software-ul care se descarcă automat în calculatorul fiecărui utilizator, în momentul în care se loghează pe Facebook, a trimis „în neştire” informaţii companiei, chiar şi atunci când utilizatorii nu erau logaţi.
Până acum, lumea considera că Facebook nu îşi mai urmăreşte utilizatorii, odată ce aceştia părăsesc site-ul, însă mai mulţi bloggeri au descoperit contrariul. De fapt, software-ul instalat automat a trimis atât de multe informaţii către Facebook, încât compania ar putea câştiga miliarde de dolari dacă ar oferi aceste date creatorilor de publicitate.
„Nu folosim aceste date pentru a atrage publicitate”, a declarat răspicat un alt purtător de cuvânt.
Cum „fură” Facebook date din calculatoarele utilizatorilor
Practica necurată a fost descoperită de bloggerul australian Nik Cubrilovic, ale cărui dezvăluiri au provocat un răspuns furios al comunităţii online. Facebook susţine că a rezolvat „problema” şi i-a „mulţumit” lui Cubrilovic pentru că a semnalat-o.
Concret, Cubrilovic a descoperit că, în momentul în care oricine se loghează pe Facebook, în calculator se salvează anumite fişiere, numite „cookies”, care conţin istoria navigărilor pe internet. Acestea rămân pe calculator şi trimit informaţii în continuare, însă nu până când utilizatorii ies de pe Facebook (cum se credea), ci până când fişierele sunt şterse manual.
„Cookies”-urile trimit către Facebook IP-ul fiecărui utilizator, adică numărul unic care îl identifică pe acesta pe internet, dar şi informaţii despre toate site-urile vizitate şi care conţin butoane de „Like” sau „Recommend”.
„Singura soluţie e să folosiţi un browser doar pentru Facebook”
„Într-adevăr, plasăm cookies în calculatoarele utilizatorilor. Trei dintre acestea trimit în neştire informaţii către Facebook, chiar şi când utilizatorii sunt delogaţi. Dar nu stocăm aceste informaţii. Nu am fi avut cum să utilizăm aceste informaţii”, a declarat un purtător de cuvânt al Facebook. El a precizat că această breşă de securitate a fost deja rezolvată.
„Singura soluţie (n.r. contra acestei probleme) este să ştergeţi manual fiecare cookie. Sau să folosiţi un browser separat, numai pentru navigarea pe Facebook. Nu asta ar trebui să însemne butonul de log out”, a declarat bloggerul care a descoperit practica necurată.
Descoperirea este doar ultima dintre multele breşe de securitate ale Facebook, care are obiceiul să le corecteze doar când acestea devin publice, scrie Daily Mail. În trecut, Facebook a fost acuzată că strânge date inclusiv de la utilizatorii care nu au cont şi nu au intrat niciodată pe site. În plus, reţeaua de socializare a vrut, anul trecut, să introducă o opţiune prin care un utilizator să poată vedea tot ce face un altul pe Facebook (când intră, ce postează, la ce dă Like etc).
„Facebook tocmai a depăşit Google la capitolul ciudăţenii”
Arturo Bejar, unul dintre directorii Facebook, a recunoscut şi el breşa de securitate, dar spune că aceasta are legătură cu modul în care funcţionează butonul „Like”. „E responsabilitatea noastră să reluăm toate datele şi să le verificăm”, a declarat Bejar, care a precizat că Facebook va şterge toate informaţiile obţinute de la utilizatorii care nu erau logaţi pe în acel moment.
„Cine naiba cred oamenii ăştia că suntem? De ce ar trebui să avem încredere într-o compania care ne spionează fără ştiinţa şi acordul nostru?”, scrie un utilizator revoltat, pe blogul CNET. „Doamne, uau, Facebook tocmai a depăşit Google la capitolul ciudăţenii”, notează un altul.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s