Materia neagră ne înconjoară ca o pânză de păianjen


Oamenii de ştiinţă au prezentat cea mai mare hartă ce descrie o „pânză” cosmică din materie neagră ce se plimbă prin Univers.

Astronomii au studiat modul în care lumina emisă de 10 milioane de galaxii este împiedicată de aceşti nori de materie neagră să ajungă pe Pământ. În urma cercetărilor, specialiştii au descoperit că formaţiuni sub formă de pânză de păianjen se întind în toate direcţiile.

În prezent se crede că Universul este format în proporţie de 90 % din materie neagră, ce nu poate fi detectată în mod direct. Oamenii de ştiinţă nu ştiu din ce este formată, dar ştiu că există datorită efectului gravitaţional exercitat de galaxii.

Se crede că materia neagră are rolul unui „lipici” care ţine laolaltă toate galaxiile, iar fără acesta, Universul nu ar exista în forma pe care noi o cunoaştem astăzi. Până acum, toate informaţiile cu privire la materia neagră se bazau pe simulări realizate cu ajutorul computerelor.

Noul studiu a fost prezentat în cadrul întâlnirii anuale a Societăţii Astronomice Americane şi oferă un aspect real al materiei cosmice.

„Este fascinant să poţi „vedea” cum materia neagră se foloseşte de distorsiunea dintre spaţiu şi timp”, a declarat profesorul Ludovic Van Waerbeke.

Specialiştii speră ca, prin cartografierea unei suprafeţe cât mai mari de materie neagră, să poată să înţeleagă mai bine acest material şi relaţia sa cu galaxiile din Universul nostru.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s