În Chile a fost inaugurat cel mai mare telescop virtual din lume


Astronomii din Chile au anunţat că au creat cel mai mare telescop optic virtual din lume, folosind o tehnică specială ce le permite să combine imaginile produse de 4 dintre cele mai puternice dispozitive pentru a crea un singur telescop virtual.

„În acest weekend am reuşit să finalizăm procesul de contopire a imaginilor, după un efort care a durat un an”, a declarat Jean-Philippe Berger, cercetător la European Southern Observatory (ESO), organizaţia interguvernamentală care administrează cele 4 telescoape situate în Chile, ce formează Very Large Telescope (VLT).

Complexul VLT situat în Paranal include patru telescoape optice mari, fiecare dintre acestea măsurând 30 de metri în înălţime şi fiind dotate cu oglinzi de 8 metri în diametru.

Astronomii au combinat semnalele recepţionate de cele 4 telescoape folosind o tehnică intitulată „interferometrie”, prin care cele patru imagini sunt combinate pentru a obţine o imagine de o rezoluţie mai mare.

Prin acest proces se obţine o „oglindă virtuală” cu un diametru de 130 de metri, ce oferă posibilitatea de a studia cosmosul în profunzime.

„Putem vedea suprafaţa stelelor, inclusiv a unor obiecte ce nu au fost observate niciodată până acum, precum stelele foarte tinere sau galaxiile tinere”, a explicat Berger.

„Este foarte dificil de construit un telescop optic foarte mare, aşa că am folosit interferometria. Lucrăm de ceva timp la acest proiect, aşa că abia aşteptăm să putem folosi telescopul virtual în scopuri ştiinţifice”, a concluzionat Berger.

ESO, organizaţia care administrează telescopul, a fost înfiinţată în 1962 şi este susţinută de următoarele ţări: Austria, Belgia, Brazilia, Cehia, Danemarca, Elveţia, Finlanda, Franţa, Germania, Italia, Marea Britanie, Olanda, Portugalia, Spania şi Suedia.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s