Hibernează urşii polari?

Cuvântul „a hiberna” vine din latinescul „somn de iarnă”. Mulţi oameni cred că anumite animale hibernează pentru că temperatura se răceşte în mediul lor de viaţă. Din moment ce urşii polari trăiesc în zone reci, înseamnă că trebuie să hiberneze.

 Animalele care hibernează o fac pentru că rezervele lor de mâncare devin insuficiente pe timpul iernii. Ele nu îşi crează un stoc de mâncare pentru anotimpul rece. În schimb, ele îşi strâng o rezervă de fructe în corp. Animalul care hibernează trece prin iarnă dormint, hrănindu-se cu tot ce au asimilat în corp. În timpul acestui somn, toate activităţile de viaţă aproape că se opresc. Temperatura corpului scade, respiraţia este lentă, inima bate vag. Urşii polari fac şi ei asta?

image

Răspunsul este nu. Ei dorm mai mult pe perioada iernii decât vara, dar somnul lor nu este unul de hibernare. Temperatura corpului lor rămâne la un nivel normal. Ei dorm în scorburi sau peşteri, în zăpadă sau gheaţă. În zilele mai călduroase, ei se pot aventura în natură, pentru o zi.

Femelele ursului polar dorm mai mult iarna decât masculii. Ele merg în peşteri şi ninge peste ele, adesea, timp de mai multe săptămâni. În timpul acestui somn de iarnă, se nasc puii. Ei sunt foarte mici, cu o greutate de 170 – 230 de grame la naştere. Aşa că ursoaica-mamă îi hrăneşte şi îngrijeşte pentru mai multe luni, pe perioada iernii.
Animalele care hibernează se trezesc primăvara din cauza schimbării de temperatură, umidităţii şi foamei. Ele se târăsc în afara peşterilor şi încep să se hrănească din nou.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s